Controledienst op ziekenfondsen krijgt 7,5 miljoen

Een vandaag verschenen Koninklijk Besluit (KB) in Het Staatsblad dat dateert van 11 maart, legt voor dit jaar het bedrag vast voor de werkingskosten van de Controledienst op de ziekenfondsen. Het ligt op 7.505.800 euro. Het gaat in met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar.
De Controledienst wordt gefinancierd door de ziekenfondsen zelf en het aandeel van elk ziekenfonds hangt onder meer af van het aantal leden.

Er zijn vier soorten bijdragen: 

  • een bijdrage voor de verplichte verzekeringen, verschuldigd door de landsbonden en berekend op basis van hun ledenaantal en van de voorschotten die ze van het Riziv ontvangen voor het beheer van de verplichte verzekeringen (43%);
  • twee bijdragen voor de aanvullende verzekeringen of diensten, verschuldigd door de mutualistische entiteit die ze verstrekt (landsbond, ziekenfonds of verzekeringsmaatschappij van onderlinge bijstand) en berekend op het bedrag van de daarvoor betaalde ledenbijdragen (43%);
  • een bijdrage in de vorm van een inschrijvingsrecht verschuldigd door de tussenpersonen van de verzekeringsmaatschappijen van onderlinge bijstand (14%).

Enkele dagen geleden werd het totale bedrag bekend aan administratieve kosten dat aan de ziekenfondsen zelf wordt toegekend: meer dan 1,2 miljard euro. Het gaat om de vijf nationale ziekenfonsen de Christelijke Mutualiteiten, Solidaris, de Onafhankelijke Ziekenfonsen, de Landsbond van Liberale Mutualiteiten en de Neutrale Ziekenfondsen. Het bedrag wordt evenredig verdeeld volgens het aantal leden. 

> Ruim 1,2 miljard voor administratieve kosten ziekenfondsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bart Lelie

    08 april 2024

    Ik begrijp dit niet goed. Er is ook de mutualiteit HZIV (www.hziv.be) . Krijgen die geen deel van de koek? Dit blijft uiteraard een gigantisch bedrag voor het in wezen terugbetalen van wat teveel gegeven werd door de patiënt. In deze tijden van digitalisatie zou dit volledig afgeschaft kunnen worden. Die extra vakantietjes, kampjes en hospitalisatieverzekeringen kunnen ze als vzw verder zetten uiteraard, maar dan betaald. Informatieverstrekking kan gerust centraal gebeuren, bv bij HZIV.