Peiling: belang van geconnecteerde toestellen in de medische praktijk

Actuality

Withings, een fabrikant van geconnecteerde toestellen, heeft in samenwerking met de gezondheidsverzekeraar MACSF een peiling uitgevoerd in Frankrijk. Volgens die peiling gebruikt 61% van de ondervraagde artsen gezondheidsapps op hun smartphone in het kader van hun beroepsactiviteit (bij artsen van 30 jaar is dat zelfs 72%). Maar ze raden de patiënten maar zelden aan om geconnecteerde toestellen te gebruiken, hoewel 25% van de artsen verklaart er zelf minstens één te gebruiken.

Ik vaccineer en spoor ondertussen AF op met mijn smartphone…

Actuality

Atriumfibrillatie (AF) is de vaakst voorkomende klinische aritmie. Hoewel ze vaak asymptomatisch is, is ze niettemin verantwoordelijk voor minstens 15% van de cerebrovasculaire accidenten en vormt ze zelfs de belangrijkste oorzaak van CVA bij patiënten ouder dan 75 jaar. Met orale anticoagulantia, in combinatie met de behandeling van een eventuele hypertensie, kunnen we twee derde van die cerebrovasculaire accidenten voorkomen. Een vroege opsporing van AF is dan ook een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid.

Alfasynucleïne en de ziekte van Parkinson

Actuality

Alfasynucleïne bij de ziekte van Parkinson: een nieuw therapeutisch spoor?

Inuline vermindert de zin in snacks

Actuality

Inname van een voedingssupplement dat inuline-propionzuur bevat, vermindert de aantrekkingskracht van chocolade, pizza en andere calorierijke snacks.

Vitamine B12 remt verouderen van de hersenen af

Actuality

Veel bejaarden vertonen een vitamine B12-tekort. Toch zijn er maar weinig artsen die daar belang aan hechten. Een vitamine B12-tekort kan het risico op geestesstoornissen en dementie verhogen.

Aanpak van stress en omega-3

Actuality

Toelichting van het verband tussen de aanpassing aan stress of angst en de consumptie van omega-3-vetten.